hannuptrytila

Gluteeni on joillekin myrkky eikä hyväksi kenellekään.

Kävin viime keväänä geenitestissä Suomen Antioksidanttiklinikalla. Minulta löytyi gluteeniherkkyysgeeni. Lääkäri Päivi Mäkeläinen ko. laitokselta kertoi, että suomalaisista 30% kantaa kyseistä geeniä joka aiheuttaa keliakiaa tai ainakin vatsavaivoja. No, lopetin kaiken gluteenin syönnin siihen paikkaan ja kas, suolisto rupesi toimimaan niin kuin se on suunniteltu.

Vaikka gluteeniherkkyyttä ei olisikaan, aine ei ole hyväksi kenellekään. Se nimittäin ylläpitää elimistön tulehdustiloja, kuten lihavuutta ja nivelvaivoja.

Gluteenia on kotimaisissa viljoissa, kuten vehnä (pahin), ohra, ruis. Kaura on gluteenista lähes vapaa. Tiedoksi oluenystäville, että kotimaisesta Kukko-oluesta on poistettu gluteeni.

Juu, minäkin pidän kovasti ruisleivän tuoksusta mutta en enää tunge sitä kurkkuuni. En millään ilveellä. Pullatkin jäävät vitriiniin, samalla tulee karpattua ihan itsestään. Yllättäen pihvi ja ranskalaiset ovatkin terveysruokaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Matti Jalagin

Minulla toimii ruisleivistä jälkiuunileipä (100%ruis) ja yllätys oli suuri, kun tein speltti-vehnästä mm. lättyjä eikä mitään ongelmia. Samoin toimii ruisnäkkäri, jossa on vain ruista.

Mutta yksi vehnäpulla tai vaikka suklaadonitsi, niin tietää millainen käymislaitteisto meillä kaikilla on.

Hannu Rytilä

Miten sinulla toimi jälkiuunileipä? Oliko varpusparvi seurauksena?
Olen itsekin huomannut että speltti on OK.

Matti Jalagin

Oululaisen sitko-jälkiuunikäntty ei herätä mitään eloa vaan voin sitä syödä riittävästi päivittäin. On sitä paitsi hyvää (sis. tuotesijoittelua).

Hannu Rytilä Vastaus kommenttiin #4

Tuotesijoittelu on OK. Tämä on kaupallinen media. Tieto on tarkoitettu jaettavaksi

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Suolisto sairaudet taitaa olla Suomen nopeimmin kasvava ala. Itse olen sairastellut muutaman vuoden Colitista ja siinä sairaudessahan viljatuotteet aiheuttaa ylimääräisen verikokeen seuraavalla vessakäynnillä.
Syytä ei tiedetä joten siinä yritetään hillitä ainoastaan oireita.

Hannu Rytilä

Hanki Paula Heinosen kirjoittamia suolistokirjoja. Ne ovat parasta mitä suomen kielellä on aiheesta kirjoitettu. On ihmeellistä, että suolisto ja aivot ovat keskusteluyhteydessä. Erityisesti paksusuoli sisältää valtavasti hermopäätteitä.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Silloin kun viljojen viljely kehitettiin Lähi-idässä aikanaan, niin huomattava osa väestöstä kuoli keliagiaan. Jäljelle jäivät ne, jotka pystyivät sairastumatta elämään viljoilla. Samaten suomalaisista 95 % pystyy aikuisena juomaan maitoa, kuten suurin osa eurooppalaisista. Suurin osa maailman kansalaisista on laktoosi-intolerantteja.

Ongelmana on lähinnä se, että ruokavaliossamme gluteiinin määrä on noussut, kun peruna on korvautunut pastalla, pitsalla ja muilla viljatuotteilla, ja näin gluteiinikuorma on kasvanut ja lisää geliakiaa.

Hannu Rytilä

Onko tämä historiallinen fakta? Tämä on hyvin mielenkiintoista tietoa.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Kun ihmiselle on annettu keliakia diagnoosi, on oltava todellakin täysin ilman pienintäkin gluteiinia sisätäviä annooksia. Speltti ei todellakaan sovi ihmiselle, jolla on keliakia.

Ei muuta kuin tsemppiä muillekin, jotka painivat tämän asian kanssa. :)

EV

Käyttäjän indy kuva
Torsti Äärelä

hannu! pari asiaa. missään viljassa ei ole gluteenia. gluteeni syntyy leivonnan yhteydessä.

gluteeniini ja gliadiini ovat viljojen varastoproteiineja joita elimistömme ei pysty pilkkomaan. kun jauhoksi hienonnettu viljan siemen sekoitetan veden kanssa tapahtuu yhdistyminen jossa gliadiinin prolamiini-osa yhdistyy gluteniinin kanssa. tästä syntyy gluteeni.

muuten olet oikeilla jäljillä.

Hannu Rytilä

Ahaa!

Sen takia muutamat ihmiset voivat jauhaa ruokansa suoraan jyvistä kärsimättä gluteenihaitoista.

Olen törmännyt näihin ilmiöihin sähköherkkien ihmisten seurassa. Heillä on hyvin voimakas ravintotietoisuus.

Itse olen tämmöinen puolivälijätkä, yritän sinnitellä mutta en ole puritaani. Voin käydä Mäkkärissäkin, tosin sämpylä jää syömättä.

Kiitos äärettömän arvokkaasta kommentista.

Eero Mattila

Mielenkiintoinen pointti. Olisikohan tämä selityksenä, että pystyin syömään lautasellisen luomuvehnäpuuroa kun se tehtiin omien silmieni alla. Itse olen epäillyt että ongelman takana (keliakia) olisi myös uudet jalostetummat kasvilajikkeet sekä jauhoihin lisätyt säilöntäaineet... geniperimämme ei tunnista näitä... ja aloittaa puolustusreaktion.

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

"Se nimittäin ylläpitää elimistön tulehdustiloja, kuten lihavuutta ja nivelvaivoja."

*****

Tuon lisäksi keliakia hoitamattomana johtaa myös ohutusuolen tulehtumiseen sekä vatsan suojaavan nukkapinnan katoamisen.

EV

Käyttäjän PaulaVainikka kuva
Paula Vainikka

Kiva että muillakin on hyviä kokemuksia gluteenin poisjättämisestä ruokavaliosta. Tähystykset eikä koepalat tuoneet mitään selvyyttä asiaan, mutta silti pahat nivelkivut jäivät pois kun muutamia vuosia sitten jätin viljat kokonaan pois. Samaten mahan toiminta tasaantui, mutta koska lääkärit kielsivät vaivojen johtumisen viljasta, kokeilin taas uudelleen niitä syödä, sillä seurauksella että suolistoni vallan halvaantui ja lopulta vuosin verta ja tulehdus suolistossa oli paha. vahvat antibioottikuurit auttoivat. Jätin viljat uudelleen pois käyttäen luontaisesti gluteenittomia tuotteita, mutta ne osaavat sitten olla pahoja. Leipä on kengänpohjaa ja gluteeniton näkkäri hajoaa käsiin.
Olinpa sitten vappuna taas tosi tyhmä, ajattelin että voin syödä vähän munkkia, kun poika teki. Se oli taivaallisen hyvää, mutta mahahan siinä turposi ja muutaman päivän jälkeen veri tursuaa vessassakäynnin yhteydessä. Säikähdin, mutta sitten se laantui ja olokin helpottui. Tyhmyydestä sakotetaan. Ei koskaan enää viljatuotteita. Ei edes vodka ole hyvää. Pitää nauttia brändystä tai konjakista ja viinistä.
Kiusallista , etten voi syödä gluteenitontakaan, jos siinä on vehnää. Luontaisesti gluteeniton menettelee, mutta sitäkään ei saa syödä liikaa.
Harmillista kun tykkäisi pullasta.
Pitäisi vaan tykätä karppaamisesta, mutta välillä tulee iso halu saada jotain viljaa. Riisi, maissi ja tattari ovat ihan oivallisia.
Luinkin että tattari on se kasvi mitä täällä viljana on aiemmin viljelty. Että vehnä olisi aika uusi tulokas.

Toimituksen poiminnat